מהי "הלכת סאליבן"(sullivan)?
אחד מפסקי הדין הידועים ביותר בארה"ב בנושא של תביעות דיבה, הוא פסק הדין ניו יורק טיימס נ' סאליבן[1] המכונה גם "פסק דין סאליבן" או "הלכת סאליבן" [לחצו כאן לקישור לערך הרלוונטי בויקיפדיה, שם מסוקר בהרחבה פסק הדין והרקע לו].
הקביעה העקרונית שניתנה בפסק דין זה הייתה, כי עובד ציבור (public official) המגיש תביעת דיבה בגין פרסום שגוי שפורסם נגדו, צריך לעמוד בתנאים שאינם נדרשים מאדם רגיל המגיש תביעת דיבה. עובד הציבור צריך להוכיח כי הפרסום נעשה מתוך כוונת זדון (actual malice"") [כלומר, מתוך ידיעה כי הידיעה אינה נכונה], או לפחות מתוך קלות דעת או "אדישות" לאפשרות שהפרסום אינו נכון ("reckless disregard"). נקבע גם כי יסוד הכוונה צריך להיות מוכח בדרגת הוכחה גבוהה ("convincing clarity"), ואם לא הוכחה כוונה או אדישות כאמור, חוסה הפרסום תחת ההגנה החוקתית לחופש הביטוי. בהמשך, ניתנה גם פסיקה אמריקנית שהרחיבה הלכה זו לא רק לעובד ציבור אלא גם ל"אישיות ציבורית", תוך דיון מה נחשב לאישיות ציבורית [לתמצית הלכת Sullivan והתפתחותה, ראו למשל בפסק דינו של ביהמ"ש העליון בעניין אילנה דיין – ע"א 751/10 פלוני נ' ד"ר אילנה דיין -אורבך, פ"ד סה(3) 369, בעמ' 427] (קישור כאן).
האם הלכת Sullivan התקבלה/אומצה במדינת ישראל?
הלכת Sullivan אינה מוצאת ביטוי בחוק איסור לשון הרע [כלומר, אין שום סעיף חוק שבו נקבע כי עובד ציבור המגיש תביעה, צריך לעמוד בסטנדרטים המחמירים שנקבעו בעניין Sullivan].
על אף זאת, בבתי המשפט ניסו נתבעים שונים לעורר את הטענה, כי לאור חשיבות חופש הביטוי, ראוי שהפסיקה תאמץ את הלכת Sullivan ותנהג על פיה. אולם, בפועל, בית המשפט דחה טענה זו וקבע פעם אחר פעם, כי הפסיקה אינה מאמצת את הלכת Sullivan.
אחד מפסקי הדין שהתייחס בהרחבה לשאלה זו הוא פסק הדין שניתן ברע"א 6557/20 ערוץ 10 החדש בע"מ נ' מירי רגב (נבו, 13.3.2024) ובו נקבע כאמור כי אין לאמץ בארץ את הלכת Sullivan. השופט סולברג, אחד משלושת השופטים שדן בתיק, הרחיב והסביר כי אין לכך שום עיגון בחוק איסור לשון הרע, ומעבר לכך, הלכת Sullivan אינה רצויה לאימוץ במדינת ישראל גם לגופה [ראו דברי השופט סולברג בעיקר בפסקאות 42-38 לפסק דינו, וכן בפסקאות 60-42].
[אמנם יש מספר נקודות שבהן שונה ההתייחסות לתביעת לשון הרע המוגשת ע"י איש ציבור, מההתייחסות לתביעת דיבה של אדם מן היישוב, ובכך נדון במאמר נפרד. אך הלכת Sullivan כפי שהיא, כאמור לא אומצה בפסיקה].
הערות שוליים:
[1] New York Times Co. v. Sullivan, 376 U.S. 254 (1964)